Leirin ABC

AUTOT säilytetään leirin järjestäjien osoittamilla pysäköintialueilla, vaikka oma auto olisikin mukava oman teltan vieressä. Ohjeita noudattamalla annamme esimerkin leiriläisille. Ajoluvan myöntää Turva eli hakemukset jukka.jylha@nuorikirkko.fi . Pisara-leirillä kiinnitetään erityistä huomiota autoiluun. Ota polkupyörä mukaan, jos haluat liikkua nopeammin leirialueella.

AVOTULEN teko on sallittu kylissä annettavien ohjeiden mukaan merkityillä nuotiopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana on avotulen teko kielletty! Muistathan vartioida sytyttämääsi tulta! Sammuta tuli myös huolellisesti! Ohjaajille jaettavissa tiedotteissa tarvittaessa lisää informaatiota.

ENSIAPUA annetaan leirisairaalassa, joka sijaisee Hovilassa, Partahovissa ja sen puhelin on 041 723 7377. Lisäksi ensiapupisteet myös Järvelässä, joka sijaitsee leirialueen perällä Salvoskämpällä sekä Kivilässä ruokakatoksen lähellä asuntovaunussa. Muistathan varata mukaan myös oman ryhmäsi ensiapulaukun.

HERÄTYS tapahtuu klo 7.30, Nuorten leirissä klo 8.  Ennen herätystä emme häiritse toisia. Varhaisaamun luontoretkeilijät (kuten lintubongaajat) kunnioittavat aamu-unisten rauhaa.

HILJAISUUS alkaa klo 22.30, Nuorten leirissä klo 23.30. Valvonta on kylien vastuulla.

JÄTEHUOLTO Kylissä on jäteastiat erikseen ruoantähteitä ja muuta jätelajittelua varten. Yleinen siisteys tekee kaikkien olon mukavammaksi. Leiri on osa ekologiakasvatusta. Keksikää omalle ryhmällenne ekotekoja. Roskatalkoot on hyvä toiminnallinen menetelmä ekologiakasvatuksessa.

KASVAVAT PUUT viihtyvät parhaiten rauhassa. Rakentelussa ja nuotioissa käytetään valmiiksi kaadettuja puita. Partaharjun luonto on herkkää. Mieti, mitä kautta johdat ryhmäsi yhteisiin tapahtumiin. Kun kylä kerran kulkee yhdestä paikasta, jää siihen jälki vuosikymmeniksi jopa ikiajoiksi. Käytä ryhminesi valmiita polkuja.

KIOSKEJA on kaksi, päärakennuksen takaterassilla sekä Järvelän ja Harjulan välialueella. Hollituvalla toimii lisäksi kioski-kahvila. Järvelän ja Harjulan kioski on avoinna klo 11-13 ja 17-19, takaterassin kioski ja Hollituvan kioski-kahvila klo 12-19. Leirin kioskeissa maksuvälineenä käy pankkikortti ja käteinen.

KÄNNYKÄT pidetään kiinni ohjelmien aikana – tietysti! Puhelimet on leiriläisten omalla vastuulla. Leirille kannattaa mukaan varata virtapankki. (Puhelimen akku riittää paremmin, kun pidät puhelimen kiinni aina, kun et sillä soita.) Kylien ohjaajateltoissa on mahdollisuus kännyköiden lataamiseen. Leiriläisten puhelimen lataamista varten löytyy vinkki:  https://www.pisaraleiri.fi/ideoita-leirin-valmisteluun/

Leiriläiset voivat lähettää kännyköillä ottamiaan videoklippejä, kuvia ja tarinoita osoitteeseen pisaratiedotus@ttila.fi tai WhatsAppissa 0400 304 490. Jokaisessa viestissä tulee olla lähettäjän nimi, ryhmä ja kylä. Nimettömiä ei julkaista. Muista, että kuvattavilta on julkaisulupa kuville! Videoita ja kuvia voidaan julkaista leirimediassa ja leirin nettisivuilla. Leirillä käytämme hashtagina #pisaraleiri

KÄYMÄLÄT pidetään siisteinä. Alueilla on kemiallisia vessoja ja mahdollisuuksien mukaan wc-kontteja. Ulkovessoihin tottumattomalle voi olla paikallaan opastaa, miten niitä käytetään. Hollituvalta ja Harjuhovin alakerrasta löytyy myös vesikäymälät.

LEIRIKUORO

Leiriläinen voi liittyä myös perjantain 100 vuotta iloa -kuoroon, joka laulaa perjantain jumalanpalveluksessa.

Yhteiset harjoitukset ovat:

to klo 15–16   Suuri nuotiopaikka

pe klo 10–11  Liikuntasali

pe klo 17 alkaen Suuri nuotiopaikka

Laulut tulevat pisaraleiri.fi-verkkosivuille.

LEIRIMEDIA  Ekologisesti ajatellen leirin media ja tiedotus toimii pääsääntöisesti sähköisesti ja mobiililaitteilla. Leiriläisten uutiskanavana toimii kouluikäisten oma tubekanava Ttila, www.ttila.fi. Sieltä löytyvät leirin uutisvideot, haastattelut, suorat lähetykset jne. Illalla leiriuutiset lähetetään suorana klo 22.00 ja ne ovat verkossa aina katsottavissa. Videot ja streemit löytyvät toki myös upotettuna Pisara-leirin omilta sivuilta.

Uutisiin voi lähettää videoklippejä ja kuvia osoitteeseen pisaratiedotus@ttila.fi ja WhatsAppissa numeroon 0400 304 490. Uutisvinkit samaan numeroon ja osoitteeseen. Ttilan toimitus syöksyy tekemään uutisia leirin ja kylien mielenkiintoisista tapahtumista vain ja jos meillä on tieto niistä. Ilmianna siis kyläsi tai pihasi jutut.

Toimitus toimii leirin aikana päärakennuksen yläluokassa ja Hongikossa.

Tägää päivitykset someen #pisaraleiri

LEIRITIEDOTE ”Pisaroita” ohjaajille ilmestyy iltaisin noin klo 21. Tiedotteeseen kootaan kaikki tärkeä info, uutiset ja ohjeet seuraavaa leiripäivää varten. Aineisto seuraavan päivän ohjaajatiedotteeseen toimitetaan klo 16:een mennessä osoitteeseen pisaratiedotus@ttila.fi. Tiedote löytyy osoitteesta: pisaraleiri.fi:n Työntekijöille-osiosta.

LEIRITOIMISTO on avoinna Hovilassa päärakennuksen päädyssä ke klo 12–18, to-su klo 12–16 ja ma 8–13. Puhelinnumero on 044 725 4124.

LÖYTÖTAVARAT toimitetaan lähimpään kioskiin tai leiritoimistoon, josta niitä voi kysellä.

OSOITE leirille: Leiriläisen nimi / Oman seurakuntaryhmän nimi (esimerkiksi Pieksämäen srk:n ryhmä) / Oman leirikylän nimi (esim. Järvelä) / PISARA-suurleiri / Partaharjuntie 361 / 76280 PARTAHARJU.

POISTUMINEN leirialueelta on sallittu vain ryhmänjohtajan antamalla luvalla. Myös ohjaajien on ilmoitettava kylänsä johtajalle poistuminen leirialueelta.

POSTI Postimerkkejä on myytävänä leiritoimistossa. Merkin mukana saat kortin ilmaiseksi. Lähtevän postin voi jättää leiritoimiston postilaatikkoon. Saapuva posti toimitetaan kylien ohjaajatelttaan.

RAHA Leirillä maksuvälineenä toimii käteinen ja pankkikortti. Käteistä on hyvä olla mukana.

RISTIKIVEN KIRKKO on maailman korkein kirkko. Kirkko on aina avoinna hiljentymistä varten. Iltaisin kylät järjestävät oman iltakirkon Ristikiven kirkossa kerran leirin aikana. Lauantaina klo 21.15 Savulan iltakirkko on ekumeeninen ja sinne ovat tervetulleita myös muiden kylien väki. Iltaisin klo 22.30 Nuorten leiri järjestää iltamessun, johon voivat osallistua täysi-ikäiset eri kylistä.

RUOKAILU tapahtuu leirialueiden ruokailupaikoissa. Jokaisella leiriläisellä on omat ruokailuvälineet. Ruokailuvälineitä säilytetään kangaspussissa muovipussissa pöpöt kasvavat helpommin. Jokainen tiskaa ruokailuvälineensä itse ruokailun päätteeksi.

.SYRJINNÄSTÄ VAPAA ALUE Yhteinen PISARA-leirimme on syrjinnästä vapaa alue! Syrjinnän ehkäiseminen, jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus, ystävyyden merkitys sekä luonnonsuojelu ovat asioita, joista jokaisen meistä on tärkeää pitää huolta.

TELTAT Leirialueella telttojen etäisyys on oltava kolme (3) metriä. Huolehdithan oman pihasi telttojen etäisyyksistä! Ohjaajien (ja isosten) teltat kannattaa merkitä jollakin tavalla, jotta tiedetään missä ohjaajat nukkuvat.

TYHJÄT PULLOT voit palauttaa lähimpään kioskiin. Jokaisesta palautetusta pullosta saat korvauksen. Voit myös lahjoittaa pantin Pisara valtameressä -haasteeseen eli tukea pantilla syyrialaisten pakolaislasten koulunkäyntiä.

UIMINEN on mahdollista kylissä ilmoitettuina aikoina ja ilmoitetuissa paikoissa. Uimaan voi mennä ainoastaan oman ryhmänjohtajan valvonnassa! Uintivalvonta on ryhmän vastuulla!

VENEET ovat pääsääntöisesti pelastuspalvelua varten, eivätkä siis leiriläisten käytössä.