UKK – usein kysyttyä

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löydät kätevästi täältä.

– Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Laita viestiä osoitteeseen pisaraleiri(at)nuorikirkko.fi, ja kysy mitä vain – me vastaamme!

Kouluikäisten leiri = Junnuleiri

Seurakunnasta ei ole lähdössä ryhmää Pisaralle. Miten pääsen mukaan?

Kouluikäiset (10–14-vuotiaat) eivät valitettavasti voi tulla leirille ilman ryhmää. Mikäli omasta seurakunnasta ei ole lähdössä leirille ryhmää, niin kannattaa olla yhteyksissä lähiseurakuntien nuorisotyönohjaajiin. Yhteystiedot löydät netistä kyseisen seurakunnan sivulta.

Yleistä leiristä

Mikä on Pisara?

Pisara on telttaleiri, jolle odotetaan 2000 osallistujaa. Joka neljäs vuosi järjestettävää suurleiriä rakennetaan yhdessä lasten, nuorten, perheiden, laajan vapaaehtoisverkoston ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Leirin pääjärjestäjänä toimii Nuori kirkko ry.

Missä ja milloin leiri pidetään?

Partaharjun leirikylässä Pieksämäellä 24.–29.7.2018.

Kenelle leiri on tarkoitettu?

Lapsille ja heidän perheilleen, tytöille ja pojille ja sekä nuorille. Lapset ja perheet majoittuvat pääasiassa omassa perheleirissään, kouluikäiset tytöt ja pojat eli junnuleiriläiset omissa kylissään seurakuntaryhmittäin ja nuoret omassa kylässään.

Paljonko on leirimaksu?

Leirimaksu on 130 € ja sisarhinta 120 €. Samasta perheestä tulevista sisaruksista ensimmäinen maksaa täyden leirimaksun ja seuraavat 120 €/sisarus.

Perheleirin alennus: 3–9-vuotiaat 65 € ja alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. Perheleirille voi osallistua myös perjantaista sunnuntaihin puoleen hintaan. Perheleiriläisille tarjolla rajattu määrä sähköllisiä asuntovaunupaikkoja 25 € hintaan.

Leirille ilmoittautuminen

Voiko leirille tulla mukaan ilman seurakuntaryhmää?

Nuorten leirille ja perheleirille voi ilmoittautua suoraan ilman seurakuntaryhmää. Ilmoittautuminen tapahtuu täältä 1.1.2019 avautuvalla lomakkeella 17.5.2019 mennessä.

Kouluikäiset lapset eivät voi tulla leirille ilman ryhmää. Mikäli omasta seurakunnasta ei ole lähdössä leirille ryhmää, niin kannattaa olla yhteyksissä lähiseurakuntien nuorisotyönohjaajiin.

Entä jos seurakunnasta tulee nuorten leirille isompi porukka?

Mikäli seurakunnasta on tulossa nuorten leirille isompi ryhmä, on 10 alaikäistä leiriläistä kohden oltava yksi täysi-ikäinen.

Onko ilmoittautuminen sitova?

Ryhmien ennakkoilmoittautumiset pyydetään 31.3.2019 mennessä. Muutoksia ennakkoilmoittautumisiin voi tehdä 17.5.2019 asti. Sen jälkeen ilmoittautuminen on sitova.

 

Perheleiri

Voiko leirille tulla vain osaksi aikaa?

Kyllä voi. Perheleirille voi tulla joko koko ajaksi tai vain perjantaista sunnuntaihin.

Miten on järjestetty pienten lasten kanssa peseytyminen?

Perheleiri majoittuu pääleirin lähellä Savulan leirikylässä. Pääleirin alueelta löytyvät sisävessat ja suihkut.

Pitääkö olla oma teltta?

Kyllä pitää. Perheleiriläiset majoittuvat ensisijaisesti teltoissa. Perheleiriläisillä on myös mahdollisuus lisämaksua vastaan majoittua omassa asuntovaunussa tai -autossa. Paikkoja rajoitetusti.

Nuorten leiri

Voinko olla leiriläisenä nuorten leirillä ja samaan aikaan isosena kouluikäisten leirissä?

Et voi. Sinun tulee valita, kumpaan leiriin osallistut.

Onko isosilla pääsy nuorten leirin iltaohjelmiin?

Ei, mutta isosille järjestetään oma isosten ilta, joka tehdään yhteistyössä nuorten leirin kanssa.

Millaisissa teltoissa nuorten leirissä majoitutaan?

Leirissä majoitutaan omissa noin 3–5 hengen teltoissa, jotka leiriläiset tuovat itse tullessaan.

Kouluikäisten leiri = Junnuleiri

Seurakunnasta ei ole lähdössä ryhmää Pisaralle. Miten pääsen mukaan?

Kouluikäiset (10–14-vuotiaat) eivät valitettavasti voi tulla leirille ilman ryhmää. Mikäli omasta seurakunnasta ei ole lähdössä leirille ryhmää, niin kannattaa olla yhteyksissä lähiseurakuntien nuorisotyönohjaajiin. Yhteystiedot löydät netistä kyseisen seurakunnan sivulta.

Majoittuminen

Miten jako alaleireihin eli kyliin toteutetaan?

Pisaralla asutaan teltoissa alaleireissä eli kylissä. Hiippakunnat muodostavat omat kylänsä seuraavasti:

Purola – Espoon ja Helsingin hiippakunnat,

Harjula – Tampereen ja Turun arkkihiippakunta,

Järvelä – Kuopion ja Mikkelin hiippakunnat,

Savula – Oulun hiippakunta,

Kumpula – Lapuan hiippakunta.

Näissä kylissä majoittuvat hiippakuntien alueen seurakunnat pääasiassa kouluikäisten kanssa. Kylissä voi olla myös perheitä, jotka ovat ilmoittautuneet leirille yksittäisen seurakunnan kautta.

Perheleiri muodostaa oman kylänsä erikseen perheleirille ilmoittautuneista pienten lasten perheistä ja siellä majoitutaan teltoissa tai omissa asuntovaunuissa tai -autoissa (maksullisia, sähköisiä paikkoja rajoitettu määrä). Perheleiri on Savulan alueella yhdessä Oulun hiippakunnan leiriläisten kanssa.

Nuortenleiri muodostaa oman telttakylänsä. Nuortenleirillä majoittuvat sinne erikseen ilmoittautuneet nuoret eri puolilta Suomea sekä ulkomailta tai seurakunnittain sinne ilmoitetut nuoret. Mukana on myös yli 15-vuotiaiden nuorten kansainväliset ryhmät, jotka tulevat Pisaralle ilman kontaktia johonkin paikalliseen seurakuntaan.

Missä kylät sijaitsevat?

Katso leirikylien paikat täältä.

 

Kansainväliset vieraat

Tekijäksi leirille

Voiko leirille kutsua vieraita esimerkiksi ystävyysseurakunnasta?

Voi. Partaharjun leiri tarjoaa mitä mahtavimmat puitteet kansainväliseen ystävystymiseen ja yhteistoimintaan. Ulkomaisille vieraille paikka on suomalaista luonto-eksotiikkaa parhaimmillaan, ja yhdessä tekeminen leirillä on helppoa, vaikka ilman yhteistä kieltä. Autamme kutsujen laatimisessa ym. kysymyksissä. Valmis malli kutsuksi ystävyysseurakunnalle löytyy tästä. Katso myös Pisaran englanninkielinen sivu!

Lisätietoja: suvielise.nurmi@nuorikirkko.fi

Mitä tarkoittaa kv-leiri ja kenen puoleen kysymyksissä voi kääntyä?

Kv-leirillä tarkoitetaan kaikkia Pisara-leirin kansainvälisiä vieraita, vaikka kukin ryhmä on tietysti osa omaa alaleiriään. Kv-vieraita tukee leirillä myös oma “kv-kyläpäällikkö”, joka on Sami Huttunen (sami.huttunen(at)nuorikirkko.fi), sekä hänen apureinaan toimivat vapaaehtoiset nuoret. Nuoressa kirkossa Pisaran kv-asioita koordinoi Suvielise Nurmi, suvielise.nurmi@nuorikirkko.fi) .

Missä kv-vieraat majoittuvat?

Kansainvälisiä vieraita on kaikissa niissä alaleireissä, joiden seurakuntaryhmät ovat kutsuneet vieraita, esimerkiksi ystävyysseurakunnista. Lisäksi hiippakuntien alaleireihin sijoitetaan niitä kumppanuusjärjestöjemme ryhmiä, joista tulee alle rippikouluikäistä väkeä.

Savulan leirikylän sisään on suunnitteilla kansainvälinen ekumeeninen nuortenleiri.

Vanhempien nuorten kv-ryhmät, jotka tulevat ilman kontaktia paikalliseen ryhmään, sijoittuvat Nuorten leiriin Kivilään.

Maksaako leiri saman verran tekijöille ja leiriläisille?

Kyllä maksaa. Leirille on mahdollista tulla leiriläiseksi perheleiriin, kouluikäisten leiriin eli hiippakuntien omiin kyliin tai nuortenleiriin. Yli 15-vuotiaat nuoret ja aikuiset voivat halutessaan ilmoittautua erilaisiin ”pesteihin” leirin aikana. Näin pääsee auttamaan toisia sekä rakentamaan omalla panoksellaan kesän huippujuttua sekä oppimaan uusia asioita. Nuorten leiriläisten ohjelmaan kuuluu tietyt pestit leirin aikana, joihin jokainen ottaa osaa.

Millaisia pestejä on tarjolla ja miten ilmoittautua tekijäksi?

Leirillä tarvitaan monenlaisia taitajia erilaisiin tehtäviin, muun muassa huoltoon, ohjelmaan, järjestelyihin ja viestintään liittyen. Jos haluaisit antaa lahjasi Pisara-leirin käyttöön, rekisteröidy ja täytä alla olevasta linkistä löytyvä lomake, jossa kysymme yhteystietojasi ja kiinnostuksen kohteita. Leirin johto tulee ottamaan sinuun sitten yhteyttä.

Linkki vapaaehtoistyön sivulle tässä.

Ohjelma

Moneltako leirillä on herätys ja monelta käydään nukkumaan?

Leirillä herätys on klo 7.30 ja hiljaisuus on 22.30. Nuorten leirillä saattaa olla hieman eri aikataulu.

Missä leirin ohjelma toteutetaan?

Leirin ohjelmasta suurin osa toteutetaan omissa kylissä. Koko leirin yhteisiin ohjelmiin kokoonnutaan leirin aikana iltanuotiopaikalle tai pääleiriin neljä kertaa.

Kuljetukset

Järjestävätkö seurakunnat itse bussikyydin Pisaralle?

Kyllä.  Samalta suunnalta tulevat seurakunnat saattavat järjestää yhteiskyytejä. Kuljetukset eivät ole leiriorganisaation vastuulla. Linja-autojen saapumis- ja lähtöajat porrastetaan aikataulun mukaisesti, jotka toimitetaan työntekijöille hyvissä ajoin keväällä 2019.

Voiko Partaharjulle saapua omalla autolla?

Voi, mutta toki suositaan yhteiskyytejä. Leirialueella ei ole pysäköinti mahdollisuutta joten henkilöautojen pysäköinti järjestetään pienen matkan päähän.

Puhelimet

Saanko ottaa kännykän mukaan Pisaralle?​

Saat ja ehkä kannattaakin. Pakollinen kännykkä ei tietysti ole. 

Miten kännykän lataus onnistuu leirillä?

Kyliin tulee sähköt ja jokainen kylä miettii itse, millä tavalla leiriläisten puhelimen lataaminen järjestetään. Jos kotoa löytyy varavirtalähde, niin se kannattaa ottaa mukaan.

Vieraileminen leirillä

Järjestetäänkö leirillä vierailupäivää?

Ei järjestetä. Pisaralle voi tulla vierailemaan päiväsaikaan, kunhan on sopinut saapumisesta seurakuntaryhmän ohjaajan kanssa (kouluikäisten leiri). Yhteistyökumppanit ja muut kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan leiriin ihan milloin vain. Sovi tutustumiskäynnistä etukäteen leirin projektipäällikön tai leirin johtajan kanssa.

Muut asiat

Ovatko leiriläiset vakuutettuja leirin ajalla?

Nuori kirkko ry on vakuuttanut leiriläiset ja talkootyöntekijät ryhmätapaturmavakuutuksella. Vakuutusturva kattaa vain välttämättömät tapaturman aiheuttamat kulut. Mikäli osallistujalle halutaan kattavampi vakuutusturva, suosittelemme oman vakuutusturvan varmistamista /laajentamista leirin ajalle (oman vakuutusyhtiön tarjoamat sairauskulu-/tapaturmavakuutukset tms.)

 

Miten ruokailu leirillä hoidetaan?

Keskusleirissä ammattitaitoiset emännät valmistavat leiriruuat ja huolto toimittaa ne kyliin lämpöastioissa. Myös erityisruokavaliot toimitetaan kyliin. Leirillä tarjotaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Ruokailu tapahtuu omin ruokailuvälinein.  Jokainen kylä on liitetty kunnallistekniikkaan eli leirialueille tuleva vesi on juotavaa sellaisenaan.

 

Onko leirillä kioskia ja voisi siellä maksaa kortilla?

Leirialueelta kioskit löytävät keskusleiristä ja Järvelä-Harjulan kylästä. Pankkikortti käy ainoastaan keskusleirin kioskissa, muuten ostaminen tapahtuu käteisellä.

 

Entä jos sairastun leirin aikana?

Leirillä toimii oma leirisairaala, josta saa tarvittaessa apua.

Järjestetäänkö Pisaralla erillistä veteraanileiriä?

Ei järjestetä. Pisaralla olemme keskittäneet voimavarat ikärajojen avaamiselle perheille ja nuorille ja resurssit eivät nyt riitä vetaraanileirille (eikä ole myöskään mahdollisuutta tarjota sisämajoitusta). Toki halutessaan on mahdollista liittyä eri hiippakuntien leirikylien leirivahvuuteen.

 

Voiko leirille ottaa mukaan lemmikkieläimen?

Teltta-alueella ei voi olla lemmikkieläimiä eikä yleisissä ja yhteisissä tapahtumissa voi olla lemmikkieläimet mukana. Sisämajoituksessa erillisen harkinnan mukaan. Yhteys mahdollisen lemmikkieläimen mukaan ottamisesta Kososen Maaraan maara.kosonen@nuorikirkko.fi .

Lisätietoja

Pisara- suurleirin projektipäällikkö Maara Kosonen
maara.kosonen@nuorikirkko.fi , 0400 541 957

Nuorten leiri: nuorisosihteeri Tarja Liljendahl
tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi, 0400 279 376

Perheleiri: kouluttaja Mari Torri-Tuominen
mari.torri-tuominen@nuorikirkko.fi, 050 5851 071

Ohjelma: kouluttaja Markku Autio
markku.autio@nuorikirkko.fi, 044 787 8334

Järjestelyt: kouluttaja Jukka Jylhä,
jukka.jylha@nuorikirkko.fi, 0400 508 241

Viestintä: tiedottaja Pirjo Riipinen
pirjo.riipinen@nuorikirkko.fi, 0400 706 280

Kansainväliset asiat: kouluttaja Suvielise Nurmi
suvielise.nurmi@nuorikirkko.fi, 040 035 7030